Denne nettsiden anvender cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre opplevelse på siden vår. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Detaljer

Høstjakta er i gang

En deilig ferietid er over og barna er tilbake i skolen. Vi har endelig kunnet bruke masse tid med våre nærmeste, ladet batteriene, og gjort oss klare for høstens arbeidsinnsats.

For mange i arbeidslivet så snakker vi kanskje mer om en «høstjakt» enn bare arbeidsinnsats. Budsjettene skal nåes, man sikter på nye kunder, man finjusterer siktene for å ta mer markedsandeler, og ingen ting er som følelsen når man treffer godt og byttet kan hankes inn.

Jeg vokste opp med en pappa som elsket høstjakta. Han og jeg stod tidlig opp på hytta, og vi tuslet ut i skumringen. Det var et kjølig drag i lufta, tåken lå lavt i skogen og stillheten var magisk. Pappa gikk foran og jeg fulgte etter. Målet var å komme oss over tregrensa.

«Vi må opp på snaufjellet», sa pappa. Dette sa han hver morgen når skogen var som tettest.

Jeg ble oppmuntret når han sa det. Det ga meg motivasjon. Egentlig så skulle man tro at motløsheten skulle slå til når det var såpass langt igjen å gå.

Men saken var at vi skulle på rypejakt og jeg elsket det. Jeg elsket å være på snaufjellet, for det var der rypa lå og trykket i landskapet.

I det jeg satte mine første skritt ut av skogen, og fjellandskapet åpenbarte seg, så økte pulsen. Jeg viste at når vi er ute av den tette skogen, og viddene brettet seg ut foran meg, så er rypene på skuddhold. Vi var på rett sted til rett tid.

Rett sted til rett tid
Jeg var ikke gamle karen når jeg begynte å være med pappa på rypejakt, og jeg ser jo i dag at uten han så ville det vært vanskelig. Han var den som hadde kunnskap og erfaring om jakt. Og i tillegg så hadde han noe som var helt avgjørende for at vi kunne komme på rett sted til rett tid, nemlig stedsans. Det å orientere seg og vite hvor man skal gå for å kunne bruke erfaring, kunnskap og utstyr.

Vi kan ha trent på skytebanen i årevis, så gode til å skyte er vi. Vi kan smyge oss rundt i skogen med fullt fokus, og kjenne pulsen slå. Vi kan virkelig føle og kjenne på kroppen at vi er på jakt. Det er spennende og inspirerende. Men det er allikevel et problem. Resultatet blir ikke så bra. Det er nesten uforståelig. Vi har jo gjort alt rett!

Eller har vi det?

Det var ikke i skogen rypene lå og ventet på oss. Det var på snaufjellet. Vi kan gjøre alt riktig, men være på feil sted.

Opp på snaufjellet
I arbeidslivet kan vi ha både kunnskap og erfaring. Vi kan også ha de verktøyene som trengs. Men vi ser at resultatene blir jo ikke sånn vi ønsket oss. Det er selvfølgelig mange årsaker til dette, men en av årsakene er uten tvil at man ikke har kommet seg opp på snaufjellet.

Når jeg har vært på jakt i voksen alder, så har det vært på steder hvor vi trenger en «kjent-mann». Denne personen viser oss hvor vi skal gå og hvordan vi skal komme oss opp på snaufjellet. Han går ikke for oss, men han går sammen med oss. Da vet jeg at jeg kommer meg dit hvor jeg har de beste forutsetningene for å få gode resultater. Etter flere år med jakt, så kunne jeg kanskje tenkt at det å komme seg opp på snaufjellet ikke er noe problem. Eller tenkt at min erfaring er alt som skal til for å lykkes. Men det å bruke en kjentmann er for meg en selvfølge. Jeg har erfaring med å heve geværet og skyte rypene. Kjentmannen har erfaring med stedet. Han er god på å området. Han har stedsans.

Da bruker jeg mine evner der jeg er god, og han bruker sine evner og gode kunnskap. Effektiviteten for å få gode resultater blir mye bedre ved å få hjelp.

Det er kanskje noen grep som må tas i bedriften for å komme seg ut av skogen og opp på snaufjellet. Det betyr ikke at det behøver å gå dårlig. Men hvis det finnes noe i deg som ønsker at man skal finne gode jaktområder, eller det at man ønsker å få enda bedre resultat, så kan det være veldig lurt å bruke hjelp. Hjelp til å orientere deg. Hjelp fra en som kan gå sammen med deg. Han kjenner ikke din bransje, men han har erfaring med å få ivrige jegere opp på snaufjellet. Og vi mennesker er jo skrudd sammen sånn at det koster å erkjenne at vi trenger hjelp. I hvertfall hvis vi har vist at vi over flere år kan tjene penger.

Men jegeren i deg vil ha enda bedre resultater. Man vil på nye og bedre områder.

Da er det lurt å få hjelp til å komme i en bedre posisjon. Komme flere ganger på skuddhold.

Da har man posisjonert seg.

God høstjakt!