Denne nettsiden anvender cookies

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre opplevelse på siden vår. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Detaljer

The American Dream

Vi er mange kjent med uttrykket «The American Dream». Et uttrykk som som beskriver at det er mulig å oppnå sine drømmer i «The land of the free», USA. Er man amerikaner så elsker man dette. Man elsker å se muligheter som ikke begrenses av det kjente og trygge, og man satser på at det oppstår ting langs veien som kommer til å hjelpe en. I USA så tror man at alt er mulig. Det finnes liksom ikke grenser for den selvtilliten man kan ha.

For noen år siden satt jeg og så på American Idol. Det var audition og en jente ved navn Jenny skulle opptre. Som det pleier å være i slike programmer, så viser man en introduksjonsfilm om personen. Hun var 18 år og satt på en barkrakk i sitt eget musikkstudio som hennes far hadde laget til henne. Hun så ut som et popstjerne, snakket som en popstjerne og var midt i en popstjernes verden. Hun fortalte at hun hadde begynt å synge da hun var tre år, og at hun elsket å opptre. Hun fortalte videre at hun sang nesten mer enn hun snakket i oppveksten, og at pappaen elsket å se henne hoppe og sprette rundt mens hun sang av full hals. Hun sa at det var hennes og pappaens drøm som har sørget for at hun i dag har fått den store muligheten til å stå på denne scenen.

Jeg gledet meg til å se den kommende superstjernen opptre, så da hun entret scenen fulgte jeg nøye med. Ikke helt tilfeldig, skulle hun synge en sang av The Mamas & The Papas som het «Dream a little dream with me». Musikken startet og Jenny begynte å synge. Jeg fikk nesten sjokk. Jenny kunne ikke synge i det hele tatt. Hun traff ikke på en eneste tone!  Dommerne slaktet henne og sa at hun burde spare menneskeheten for den sangstemmen. Jenny gråt og så bort på pappaen sin. Han smilte og viste henne to tomler i været. Jenny smilte mens tårene rant nedover kinnene og sa i mikrofonen: «Tusen takk, pappa! Du er min største fan!»

Å drømme er ikke et amerikansk konsept
Nå vet ikke jeg hvordan det går med «den tonedøve Jenny», men denne opplevelsen har jeg tenkt på mange ganger. Hva var det som gjorde at hun kunne være så selvsikker og trygg i noe hun egentlig ikke kunne? Jeg tror vi må tilbake til den amerikanske tankegangen. Det er lov å drømme. Det er lov å tørre å tro på et resultat, selv om andres erfaring og beregning sier noe annet.  Jeg elsker selv å drømme, og jeg har sett at det å drømme flytter deg raskere enn å være realist.

Hva tenker du når du leser historien om Jenny? Du tenker kanskje «Der ser du hva som skjer når du drømmer og ikke er forankret i virkeligheten». Eller kanskje «Faren til den jenta der har gitt henne falske forhåpninger». I den norske folkesjela er det janteloven som regjerer. Man skal ikke tro at man er noe.  Og vi i Norge har ikke noen tradisjon for å drømme. Nei, vi vil heller smøre vår matpakke og samle våre pensjonspoeng, for drømmer fører oss ingen steder. Det er jo Jenny et bevis på.

Dream a little dream with me
Hvilke drømmer har du? Tør du å drømme, eller har du begravet den drømmen du hadde for lenge siden? Både du og jeg har noe å lære av Jenny og faren hennes. De våget å drømme og hadde det ekstremt gøy og givende på veien. Å leve med en drøm flytter på deg. Den hjelper deg å løfte blikket og være målbevisst. Ikke vær redd for å drømme. Jeg vet det er unorsk, men jeg tror vi mennesker trenger levende drømmer i livet for å kjenne at vi lever.

Du lurer kanskje på hvorfor jeg kan være så begeistret for Jenny som drømte, for så å bli slaktet av dommerne? Jeg vil spørre deg som synes hennes drømmer ikke flyttet henne i  riktig retning, men heller det motsatte. Jeg vil spørre deg som synes synd på henne og mener det hele bare er idiotisk:
Har dine drømmer ført deg til en scene hvor du får synge for åtte millioner amerikanere i beste sendetid? Jeg tror ikke det. Hun har sunget for flere enn alle dine norske lusekofte-artister til sammen, og Aha når henne ikke opp til knærne. Hun sa aldri hun drømte om å vinne, men å stå på den scenen og synge…  Jeg elsker drømmer, og det burde du gjøre også.

Dream a little dream with me…